Wat is een lymfangioom?

Een lymfangioom is een benigne woekering van lymfvatweefsel, die meestal bij kinderen wordt gevonden in het halsgebied of de axilla. Intra-abdominale lymfangiomen zijn zeldzame, benigne, cysteuze vormen van een lymfangioom. Meestal hebben patiënten weinig klachten.

Wat is een vaatgezwel?

Angiomen zijn goedaardige woekeringen van bloedvaten in de huid. Ze hebben meestal een rode of paarse kleur. Sommige zijn al bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte.

Wat is een capillair hemangioom?

Een lobulair capillair hemangioom is een veelvoorkomend niet-kankerachtig type tumor opgebouwd uit bloedvaten en ontstekingscellen. De tumor is meestal rond en het oppervlak kan felrood lijken.

Wat is een grote poliep?

Darmpoliepen zijn woekeringen van het darmslijmvlies. De poliepen variëren in grootte en vorm. Een deel van de poliepen kan langzaam uitgroeien tot darmkanker. De poliepen worden om die reden verwijderd tijdens een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).

Wat is het portale systeem?

Het Porto-cavale systeem is een verzamelnaam voor de twee bloedvatsystemen die bloed terugsturen van het lichaam naar het hart (veneuze bloedvaten), waarbij de lever een centrale schakelpunt is: Portale systeem.

Wat is het adenocarcinoom?

Adenocarcinoom is de meest voorkomende vorm van niet-kleincellige longkanker en komt zowel voor bij rokers als bij niet-rokers. De tumor zit meestal in de buitenste delen van de long. Plaveiselcarcinoom ontstaat uit de cellen die de binnenzijde van de grote luchtwegen bekleden.

Wat is het gevaar van darmpoliepen?

Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: dikkedarmkanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd.

Wat is hypothalamus hamartoma?

Een hypothalamushamartoom is een aanlegstoornis van de hersenen, waarbij de hypothalamus vergroot is, omdat het uit meer cellen bestaat dan gebruikelijk. Hierdoor kunnen epilepsie, leer- en gedragsproblemen en het vervroegd optreden van puberteit ontstaan.

Wat mag je niet eten bij diverticulitis?

Eet geen peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners, etc.). Eet geen gepaneerde en gefrituurde gerechten. U kunt uw ontlasting soepel houden door onderstaande adviezen: • Gebruik een vezelrijke voeding (30-40 gram vezels per dag). Drink dagelijks tenminste 2 liter vocht.

Wat merk je van uitzaaiingen in de lever?

Symptomen Uitzaaiingen in de lever Klachten die bij leverkanker kunnen ontstaan zijn: Een opgezette lever en (vage) buikpijn. Misselijkheid en braken. Verminderde eetlust.

Wat te doen bij poliep baarmoeder?

Een poliep of vleesboom in de baarmoeder kan de oorzaak zijn van tussentijds, aanhoudend of hevig menstrueel bloedverlies. “We kunnen een poliep of vleesboom nu op de polikliniek verwijderen.

Wat te eten bij darmpoliepen?

Er bestaat al veel literatuur over dieetfactoren die het risico op darmkanker en darmpoliepen verhogen, danwel verlagen. Zo is bekend dat rood vlees, alcohol en roken het risico op darmkanker verhogen en melk, groenten en fruit het risico op darmkanker juist weer verlagen.

Wat zijn stemknobbels?

Zangersknobbeltjes, ook wel stembandknobbeltjes genoemd, zijn onregelmatigheden of knobbels op de stembanden. Deze knobbels kunnen zich ontwikkelen door langdurig verkeerd stemgebruik. Je stem wordt hees, klinkt rauw en je krijgt steeds meer last van vermoeidheid bij praten en zingen.

Welke bloedvaten zijn met de lever verbonden?

Via de poortader gaan de voedingsstoffen naar de lever. Hier worden sommige stoffen opgeslagen, andere doorgegeven en weer andere omgezet in stoffen die je lichaam nodig heeft. De lever heeft dus niet alleen een hele centrale plek in het lichaam, maar oefent ook heel veel functies uit voor het menselijk lichaam.

Welke bloedwaarden leverfunctie?

De ALAT waarde, Gamma GT en ASAT waarde zijn de bekendste leverwaarde en zijn enzymen die in de lever helpen stoffen om te zetten in andere stoffen. Verhoogde leverwaarden kunnen duiden op een afwijking in de lever. Dit bloedonderzoek meet de leverfunctie.

Welke carcinomen zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types tumoren: carcinomen ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Welke huidkanker zaait niet uit?

Basaalcelkanker is de meest voorkomende en de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Een basaalcelcarcinoom groeit traag en zaait zelden uit.

Welke klachten geven darmpoliepen?

  • bloed in de ontlasting.
  • buikpijn.
  • loze aandrang (bij poliepen in de endeldarm)
  • moeilijke stoelgang.
  • een plotseling en onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • soms ontstaat een gevaarlijke invaginatie van de darm.

Welke stof zal na een koolhydraatrijke maaltijd vooral in het bloed van de poortader in hoeveelheid toegenomen zijn?

Alle verteerde voedingsmiddelen die in de darmen worden opgenomen in het bloed, komen terecht in de poortader. De poortader brengt alle verteringsproducten direct naar de lever. Na een voedselrijke maaltijd kan de bloedsuikerspiegel erg stijgen.

Welke stoffen tref je veel aan in de poortader?

Het bloed verlaat de lever via de leveraders (venae hepaticae). Het bloed in de poortader bevat alle stoffen (zowel voedingsstoffen alsook gifstoffen, suikers, zouten etc.) die door de darmen zijn opgenomen.

Waar is je abdomen?

Het abdomen of de buikholte is het gedeelte van het lichaam tussen de onderkant van de ribbenkast en de bovenkant van de dijbenen. De inhoud van de buikholte wordt onder andere gevormd door de spijsverteringsorganen en het urinesysteem.

Hoe controleer je je alvleesklier?

Hoe stelt je arts de aandoening vast? De arts stelt de diagnose op basis van een uitgebreid bloedonderzoek. Bij iedere persoon met langdurig aanslepende diarree en gewichtsverlies wordt de pancreas onderzocht o.a. via een bepaling van insuline en spijsverteringsenzymen.