Wat is een abdomen onderzoek?

Met een echo van de buik kan de radioloog of laborant de organen en bloedvaten in uw buik met geluidsgolven (echo) onderzoeken. De radioloog beweegt met een klein apparaat (transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel.

Wat is een residu urine?

Residu is de hoeveelheid urine die achter blijft in de blaas na het plassen. Dit wordt ook wel resturine genoemd. Het doel van residu bepalen is te controleren of uw blaas leeg is na het urineren. Als de blaas tijdens het urineren niet helemaal geleegd wordt, is de kans op infecties en blaasstenen groter.

Wat zie je bij een maagonderzoek?

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Bij dit onderzoek kan de arts eventuele afwijkingen opsporen. Het onderzoek gebeurt met een bestuurbare slang (de gastroscoop) die via de keelholte naar binnengaat.

Welk orgaan ligt onder de navel?

De darmen bevinden zich in het gebied van navel tot aan vagina. Voel je pijn aan de linkerkant van de buik? Dat zou kunnen duiden op een probleem aan de dikke darm.

Wat zijn abdomen in de lever?

De wanden van aderen zijn minder dik dan die van slagaders, omdat de druk van het bloed tegen de aderwanden veel lager is dan die tegen de slagaderlijke (of arteriële) wanden. Aderen liggen vaker aan de oppervlakte van het lichaam, terwijl slagaderen meestal veel dieper liggen.

Hoe frambozen vlekken verwijderen?

Een kledingstuk met framboos vlekken laten weken in een bak met witte (natuur)azijn werkt ook zeer effectief. Als u de vlek na minimaal een uur uitspoelt en het kledingstuk vervolgens goed laat drogen, zult u zien dat de vlek volledig verdwenen is. Het schrobben van de stof is dan ook niet meer nodig.

Hoe heet de kwaadaardige bottumor die vaak rond de knie ontstaat en wat zijn de symptomen?

Kwaadaardige bottumoren ‘Sarcoom’ is de naam van een bepaald type kankercel. Kwaadaardige tumoren in de botten noemen we sarcomen. Deze kwaadaardige tumoren komen het meest voor rondom de knie, maar ze kunnen vanuit ieder bot ontstaan. Er zijn verschillende soorten kwaadaardige bottumoren.

Hoe kom je aan een poliep in je baarmoeder?

Net als bij endometriumpoliepen ervaren de meeste vrouwen niet of nauwelijks klachten en zijn de meest voorkomende symptomen hevige menstruatieklachten en in uitzonderlijke gevallen zelfs onvruchtbaarheid. De oorzaken van cervicale poliepen omvatten chronische ontsteking, infectie, en verhoogde oestrogeenniveaus.

Hoe kom je aan poliepen in de darmen?

Uw leefstijl kan invloed hebben op het ontstaan van darmpoliepen. Er zijn aanwijzingen dat roken, het eten van rood en bewerkt vlees, overmatig alcohol gebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht het risico op darmpoliepen verhoogt.

Hoe kom je van poliep af?

Je kunt met therapie de poliep niet verwijderen. Na de operatie zul je een aantal dagen zwijgplicht krijgen en met behulp van een stemtherapeute moet de stem in zijn geheel opnieuw opgebouwd worden.

Hoe krijg je een cavernoom?

Meestal is er sprake van één cavernoom, maar sommige patiënten blijken meerdere cavernomen in het centraal zenuwstelsel (hersenen en/of ruggenmerg) te hebben. Over het algemeen zijn cavernomen niet erfelijk, al zijn er wel enkele families bekend die een erfelijke afwijking hebben.

Hoe lang kan je leven zonder lever?

Een stuk lever De levercellen slaan ook allerlei stoffen op die je lichaam later nodig kan hebben, zoals glycogeen, vetten, aminozuren en metalen. Het orgaan is belangrijk bij de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling. Zonder lever leven is onmogelijk.

Hoe lang moet een poliep op kweek staan?

De verwijderde poliepen en stukjes weefsel worden onderzocht in het laboratorium. U krijgt de uitslag van dat onderzoek na ongeveer een week. U hoeft de komende tien jaar na het kijkonderzoek niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Hoe ontstaat een adenocarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en is geassocieerd met overmatig roken en alcoholgebruik. Een adenocarcinoom komt vaker voor bij mannen en wordt mogelijk veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm.

Hoe ontstaat een cavernoom?

Over het algemeen zijn cavernomen niet erfelijk, al er zijn wel enkele families bekend waarbij sprake is van een erfelijke afwijking. Schematische tekening van een oppervlakkig in de hersenen gelegen cavernoom, waar het aanleiding kan zijn voor bijvoorbeeld het optreden van epileptische aanvallen.

Hoe snel groeit een goedaardige tumor?

Goedaardige tumoren groeien langzaam, verspreiden zich niet en dringen geen andere weefsels binnen. Ze zijn niet ‘kwaadaardig’ en meestal niet levensbedreigend. Ze kunnen vaak geen kwaad als ze met rust worden gelaten. Sommige goedaardige tumoren kunnen echter problemen veroorzaken.

Hoe voelt een poliep aan?

Vaak voelt de stem onvast. U heeft het gevoel dat ‘er iets in de keel zit’. Hoe groter de poliep, des te erger de heesheid of schorheid is. De spreekstemhoogte is meestal ook lager, en hoge tonen geven bij het zingen problemen.

Hoe voelt tumor borstkanker?

Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje. Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.

Hoe voorkom je poliepen in de darmen?

 1. Eet veel vezelrijke voeding.
 2. Eet geen bewerkt vlees en eet per week niet meer dan 500 gram rood vlees.
 3. Zorg voor een gezond gewicht en een slanke taille.
 4. Beweeg zoveel mogelijk.
 5. Drink geen alcohol.
 6. En rook niet!

Hoe weet je dat je darmpoliepen hebt?

Darmpoliepen en darmkanker Klachten die soms optreden zijn: bloed bij de ontlasting; een verandering van het ontlastingspatroon; buikpijn.

Hoe wordt een goedaardig gezwel behandeld?

 • Opereren (excisie)
 • Afschaven (shave)
 • Afkrabben (curettage)
 • Bevriezen (cryotherapie)
 • Wegbranden (coagulatie)

Hoe wordt een grote poliep verwijderd?

Grote poliepen (EMR) Poliepen van 2 cm of groter zijn met een EMR techniek te verwijderen. Dit kost vaak meer tijd en hiervoor krijgt u meestal een tweede scopie sessie. Ook bij deze techniek brengt de arts een vochtkussentje onder de poliep, zodat deze in 1 keer of in meerdere delen is te verwijderen.